Meer zelfvertrouwen? Release your inner idiot!

Welcome back, stelletje idioten;-)

Zo. Na een onrustige tijd en een hele berg inzichten verder wil ik jullie graag een paradigma shift meegeven. Is alle ellende en drama misschien toch niet voor niets 394670376df6dbefcc5934a2ce2a93b3-jpggeweest. Misschien.

Ik ben er namelijk achter gekomen dat wij allemaal compleet gestoord zijn. Een stel idioten. Crazy ones! Niemand weet eigenlijk echt hoe het leven in elkaar zit. En niemand kan ontkomen aan de dans van belachelijke situaties waar we ons vaak in bevinden. Geen uitzonderingen. Dit inzicht kan jouw leven en zelfvertrouwen een enorme positieve boost geven.

Hechten aan je valse zelf

Het liefst laten we elke dag onze lichtkant zien aan elkaar. Kwaliteiten waar we trots op zijn en waar we graag mee geassocieerd willen worden. Bijvoorbeeld geduld, daadkracht, empathie, dicipline, eerlijkheid de lijst is oneindig. Maar wat we ongemerkt doen is het onderdrukken van onze schaduw kant. Het gevolg is dat we situaties uit de weg gaan die ervoor kunnen zorgen dat ons sociaal verantwoorde mandje vallen. Want stel nou dat iemand je afwijst/belachelijk maakt/je een blauwtje loopt? Schande!

 Hoe ouder we worden hoe meer we van onszelf verwachten. We mogen steeds minder fouten maken.  We rationaliseren het liefst alles weg en willen meer controle.  Erger nog je bent je aan het hechten aan een image dat je van jezelf gecreëerd hebt. Vaak gebaseerd op overtuigingen van jou maar ook van anderen. Als kind voel je al feilloos aan wat wel of niet gewenst is en begin je met de tentoonstelling van de leuke kanten van jezelf. En daar gaat het vaak mis. Je voelt dat je niet bent wie je wil zijn en je haalt je eigenwaarde vooral uit de mening van anderen. Doodvermoeiend. Zwaar. Je bent in gevecht met je valse zelf.

Ook ik heb deze worsteling onlangs meegemaakt. Ook ik vond dat ik als Life Coach aan een bepaald beeld moest voldoen. Na jarenlang werken aan persoonlijke ontwikkeling dacht ik dat ik eindelijk normaal geworden was. Dat ik met mijn bewustzijn elke uitdaging moeiteloos zou moeten kunnen overwinnen. En bepaalde dingen niet meer mocht doen, want wat zou de buitenwereld wel niet denken. Wat een grap.

Het word nog interessanter als alles waar jouw ego ongemerkt aan gehecht is geraakt weg valt. Als je mensen ontmoet die kanten in je triggeren waarvan je dacht dat je die achtergelaten had in je early twenties. Je oude gedachten en angsten tegenkomt van way back. Ken je deze nog? Nog? Nog?Je hele zelfbeeld als een kindersupriseei smelt en alle smurvensnot zichtbaar word voor anderen. Ik kreeg er zelfs bijna ruzie over met een vriendin omdat ook zij gehecht was aan een beeld waaraan ik nu niet voldeed. “Van al mijn vriendinnen heb jij het altijd op een rijtje, wat is er met je aan de hand Saf?, zo ken ik je niet!”. Oef. Au. Maar wat een inzicht. Op dit moment ben ik compleet labiel en out of control. En daar begon het echte houden van mezelf. Omarmen van mezelf zoals ik op DIT moment ben.

Met mijn nieuw verworven inzicht besloot ik tijdens een date tegen alle datingregels in mijn hele darkside op tafel te gooien. Ongecencureerd. En hij ook. Ik kan je vertellen dat het een hilarische avond was. Helend zelfs. En wat bevrijdend! Hij appte de volgende dag dat hij me nu nog leuker vond;-)

We are only human

Erasmus schrijft in 1511 de satire “Lof der Zotheid” en stelt de menselijke dwaasheden aan de kaak. En hoe de mensch altijd al volkomen gestoord is geweest, dat nu nog is en in de toekomst zal blijven. Wat een visionair! Hij schreef over de schaduwkanten van kerklieden, vorsten en wetenschappers en ook zijn eigenaardigheden kwamen aan bod. Maar maakte dit zijn werk minder belangrijk voor de wereld? Natuurlijk niet! Waarom hebben wij dan het gevoel dat als we ouder worden of meer bereikt hebben een soort übermensch moeten zijn? Hoe komt het toch dat we ons elke dag verbazen dat we fouten maken? Onszelf in belachelijke situaties bevinden en dat het liefst willen verbergen? Je hoeft alleen maar het nieuws te kijken voor het harde bewijs. Een schandaal, een fout, of een misstap die zo snel mogelijk recht gepraat dient te worden. We are only human. En dat is een understatement.

Soms is het heerlijk om het leven te zien als een grote grap. Onszelf even minder belangrijk maken in dit grote universum. “Uitzoomen” , zoals mijn vriendin Zoë altijd zegt. Niet alleen Donald Trump is gek. Neen. Wij allen zijn volkomen gestoord. Lach erom en embrace je belachelijkheid aan het begin van elke dag. En wees trots op jezelf als je vandaag ondanks je mens-zijn toch nog iets gepresteerd hebt. Release your inner idiot and be free!

Safiya  

Comment 1

  1. Carmine di stefano
    augustus 15, 2017

    Leuke blogs allemaal gelezen met veel plezier!

Write a comment