Hoe ik vanuit zelfhaat een leven vol geluk en liefde creeerde

Een tijdje geleden kreeg ik een compliment van een kennis die benoemde dat “het zo lekker gaat tegenwoordig”, en ja daar was ik het zeker mee eens. Ze vertelde me dat ik eigenlijk wel altijd “windje mee” had.

OKE. STOP. REWIND.

Dat bij mij alles zo makkelijk lijkt af te gaan. Ja dat klopt ook, met de nadruk op LIJKT. Dank u!

Ik krijg steeds vaker complimenten van mensen die het zo bewonderen dat ik met zulke mooie, inspirerende dingen bezig ben. Hoe fijn het is dat ik zo’n goede vriendschap met mijn ex-partner heb. Wat een makkelijk kind ik heb, en wat een geweldige nieuwe liefde ik weer heb gevonden.

Dat klopt ook helemaal.

MAARRRRR……positief en gelukkig in het leven staan is niet iets van ik van nature heb. Sterker nog ik was een mega pessimist, voelde me enorm vaak (stiekem) depri en zat vol met zelfhaat. Als ik mijn psycho brein zijn gang had laten gaan had ik nu depressief op de bank gezeten. Godzijdank zie ik mezelf al een aantal jaar als als positief, optimistisch en ervaar ik veel dankbare momenten in het huidige moment.

Ja leuk, hoe doe je dat dan?

Door jouw gelukspieren te trainen! Ook ik heb namelijk mijn verleden en ervaringen, ik heb alleen geleerd om er anders naar te kijken en inmiddels ben ik elke dag dankbaar voor ELKE ervaring vooral die op het moment zelf het meest klote waren. Want die zorgden voor de meeste groei.

Meet my Innerlijke Criticus

Zonder meteen in details te treden was mijn jeugd niet echt veilig. Ik had een lieve vader maar hij kon zijn verantwoordelijkheden niet aan en sloeg regelmatig op de vlucht. Ik wist nooit zeker wanneer hij er wel of niet was en de basisangst “afwijzing” raakte tot diep in mijn ziel. Hieruit ontstond de angst voor afwijzing en zoals iedereen deed ik alles om dit te onderdrukken. Het laatste wat ik wilde was dit klote gevoel VOELEN en mijn “’innerlijke criticus”, de negatieve stem in mijn hoofd, regeerde mijn leven. Ik zat constant in mijn hoofd, vol met gedachten dat ik waardeloos was en het nooit goed genoeg deed.  Dit bekende beschermings meganisme  ontstaat uit angst voor falen of afwijzing en we ontwikkelen een ego wat onszelf afwijst. Het is namelijk minder pijnlijk om onszelf af te wijzen dan dat een ander je onverwachts onderuit haalt. So far, so good zou je denken maar helaas.  Dit patroon kost zoveel mensen elke dag hun geluk. Het weekend dat ik een “Innerlijke criticus” training had was lifechanging! Dit is ook DE oefening die bij al mijn coachees de grootste doorbraak veroorzaakt.

Maar goed nog even terug naar in welke toestand ik rond mijn pubertijd en later verkeerde.

Life sucks! Of toch niet?

Life sucks! Was mijn stellige overtuiging en ik  ging op mijn 17e naar de psycholoog voor mijn never ending shitty negatieve gedachten. Ik zocht afleiding in drugs, blowen, uitgaan en had paniekaanvallen, voelde me angstig, depri en had een obsessie met mijn gewicht en diëten. Zelfs mijn werk als danseres gaf me niet genoeg bevestiging en kon de leegte in mij niet opvullen. Daarna werd werken, studeren en presteren mijn nieuwe drug. Allemaal om dat waardeloze gevoel te onderdrukken. Inner criticus tot the max!

Dit monster heeft ongeveer 30 jaar van mijn leven bepaald ondanks dat ik wel bezig was met mijn ontwikkeling. Ik verdiepte me steeds meer in de kracht van mijn eigen gedachten en merkte hoe meer ik me op de dingen richtte die ik wel wilde, hoe meer ik positieve dingen aantrok.

Dat wil overigens niet zeggen dat er daarna geen shit meer plaatsvond. Zoals alle jaren dat ik keihard werkte voor het minste salaris of ontelbare keren ontslagen werd (mijn kwaliteiten liggen nou niet perse bij EXEL sheets). Of papa die op mijn verjaardag overleed. Of mijn moeder die een zware vorm van COPD heeft. Of mijn bekkenpijn voor en na de bevalling waar ik nog niet van hersteld ben. En oh ja nog een leuke: Toen ik vorig jaar mijn relatie van 9 jaar losliet met een kleine van anderhalf EN tegelijkertijd een business vanuit mijn zielsmissie uit de grond (of universum) wilden stampen.

Zo. Nou meid. Het zit je ook allemaal niet mee, he? Zou je kunnen denken.

Tja, dat is maar hoe je er naar kijkt. Waarom? Omdat dit een schatkist  aan inzichten over mijzelf heeft gegeven op de “School of life”. Omdat ik weet dat als ik me nu zo fucking goed kan voelen het dus geen bal uitmaakt waar je vandaan komt of in welke omstandigheden je hebt gezeten. En dat elke stap aan bewustwording die je in jezelf investeert zich terugverdient. Dus zelfkennis is echt onmisbaar als jij uit jouw negatieve gedachtenpatronen wil komen. Ik ban zoveel mogelijk door pijnlijke gebeurtenissen heen gegaan in plaats van te vluchten en dat heeft mijn zoveel groei, bewustwording en geluk gebracht. Ik had ze voor geen goud willen missen want anders stond ik niet waar ik nu ben. Juist door zo diep met mezelf te gaan kon ik alleen nog maar omhoog.

Zo zo. Nou nou. Wat heeft gij dan allemaal geleerd?

Geluk is een keuze

Ik heb geleerd dat je gelukkig word door bewuste keuzes te maken in plaats van af te wachten tot ze voor je worden genomen.  Dat je 100% verantwoordelijk bent voor HOE je met een situatie omgaat. Je eigenlijk altijd minimaal 2 keuzes hebt in het leven namelijk iets accepteren of veranderen. Dat als ik mijn emoties toelaat ik zoveel meer inner peace ervaar dan dat ik ze onderdruk. Dat 80 % van mijn gedachten gewoon bullshit zijn. Dat toen ik mijn gedachten minder geloofde mijn leven transformeerde. Dat ont-wikkelen letterlijk betekent jezelf ontdoen van allerlei overtuigingen die je ooit in het verleden hebt opgedaan. En je jezelf daarvan kunt bevrijden. Dat je angsten hebt maar ze niet BENT. Dat zodra je dat ziet jouw zelfsabotage stopt en je je steeds lichter gaat voelen. Dat zodra je verbinding met je ware zelf hebt je hele leven in flow komt. Dat jij, ik en iedereen het verdienen om elke dag geluksmomenten te ervaren ongeacht de omstandigheden. En het mooiste is dat ik door elke gebeurtenis een stap dichterbij mezelf ben gekomen. En dit is dus wat bewustwording met jouw leven kan doen, das toch te gek?

Iedereen heeft vroeger iets meegemaakt, en mijn verhaal is vergeleken met sommige nog een sprookje daar ben ik me echt van bewust. Maar waarom kunnen sommige mensen in de meest barre omstandigheden toch dankbaarheid voelen terwijl andere alles hebben en nog steeds niet gelukkig zijn?

Train je geluksspier!

Omdat echt geluk ALLES te maken heeft met hoe jij naar jezelf kijkt.  Dus, welke kleur bril kies jij vandaag? En ja dit kost moeite, ja dit kost training. Mensen zijn van nature niet gemaakt om gelukkig te zijn (een saai verhaal over oerbrein, komt later nog). Geluk is als een spier die je moet trainen. Dankbaarheid is DE sleutel tot geluk. Blijf kijken naar wat je WEL hebt. Dat trekt meer positieve gedachten aan. Als jij gespierder wil worden gebeurt er toch ook geen bal als je met een zak Chipito’s op de bank blijft hangen? En daarom vind ik mijn werk zo FAN-TAS-TISCH! Zie mij als een soort personal trainer van je geluksspieren.

En nu?  Mag ik werk doen wat helemaal aligned is met mijn passie en verlangens. Elke dag breng ik mensen in contact met een stuk innerlijke rust of hun zielsmissie op aarde. Ik voel me gelukkiger dan ooit en ervaar elke dag intense dankbaarheid. Dus zet door en geef niet op als je nu niet bent waar je wil zijn. Vertrouw erop dat alles wat je nu leert bijdraagt aan een groter geheel en zoek uit wat dat voor jou is.

Wanneer kies jij ervoor om al jouw ervaringen te gebruiken om jouw leven nog mooier te maken?

“Life doesn’t happen TO you it happens FOR you” -Anthony Robbins-

Have a great day!

Liefs Safiya

 

 

 

[DB1]Schatkist?

Comment 1

  1. Cindy van den berg
    september 1, 2017

    Lieve Saf! Wat een mooi en eerlijk stuk schrijf je❤️Train je gelukspieren!Wat toepasselijk. Wat is gelukkig zijn . Het verleden vormt ons hoe we nu zijn en willen zijn. De acceptatie hoe het was en het omarmen. Het geluk komt niet altijd aanwaaien en moet je er extra hard voor werken. Vooral emotioneel. Je bent het lichtje voor mij op mijn gelukspieren. Je hebt mij geleerd om dicht bij mijzelf te blijven in al mijn gedachten, gevoelens verdriet enz. Ik kan oprecht zeggen dat ik van mijzelf hou en gelukkig ben. Ik heb er hard voor gewerkt en ben daar apetrots op. Daar ben ik je eeuwig dankbaar voor. Als je echt gelukkig wilt zijn en gevoel van gelukkig zijn wil ervaren….. train die gelukspieren allemaalMet veel van je zelf en een beetje hulp van Safiya

    Fijn weekend en een dikke

Write a comment